Аз отдавна обмислях подобна идея за писмо.Предлагам да започнем сериите подред и при възможност да му помогнем със добри снимки за текстури и евентуално чертежи ако успеем да се доберем до такива.Колкото повече мнения съберем толкова по-добре,надявам се повече съфорумци да проявят интерес.
Въпреки всички усилия няма какво да крием,че на този етап организацията ни е слаба и се нуждаем от външна помощ най-вече в раздела 3D моделиране по отношение създаването на изцяло нови модели.В последно време mostly основно се мъчеше да прави някои неща,но не получи особена подкрепа.В рипейнтите се справяме,но все пак нали ни трябва нещо върху което да работим.
Моето предложение е да се започне подред:
1. БДЖ 41.00 - на сайта на чеха има локомотив,който е изключително приличащ на нашите 41.00 с малки разлики.Този модел мисля,че може да стане най-лесно,аз започнах да правя един рипейнт,но напоследък нямам време и работата е на малък процент все още.
2. БДЖ 41.1XX - моделите на mostly са страхотни,а на Skura не мисля,че ще му представлява проблем да направи и той един такъв локомотив,даже мисля,че 41.40 ще се хареса изключително много и на чехите
3.БДЖ 42 1XX - култови локомотиви за нашите железници,груби,ръбави,но уникални.Тук имаме късмет тъй-като все още има действащи екземпляри и има доста снимки,които могат да послужат за текстури.Също смятам,че ще се хареса на чехите тъй като е странно изглеждащ и ако са виждали такъв е общо взето само на картинка
4.БДЖ 43.XX - и тук mostly ни зарадва с много добър модел,а Skura има няколко разновидности на CD 242 от които съм сигурен,че също ще направи добър Файтер.
5.БДЖ 45 XXX - Мисля,че нямаше външни разлики между серии 44 и 45,а просто им е променено преводното число на редукторите на колоосите с цел намаляване на скоростта и повишаване на теглителните характеристики тъй,че последното предложение може и да не се брой
За народните творения като 41 103 и 43-1923 задачата ще е изключително сложна тъй-като снимковият материал е оскъден,а чертежи надали биха могли да се намерят.Все пак нищо не пречи да ги покажем на Skura.Той е създал модел на локомотив,който на практика никога не е бил произведен от Scoda,но е еднакъв по външен вид с друг електровоз,а и явно е ползвал чертежи и други източници на информация до които е имал достъп.Нека всеки напише какво мисли и наистина да се решим да изпратим едно писмо до човека,ако се навие да направи локомотивите ще е идеално.Ах колко ме е яд,че математиката и свързаните с нея глупости са ми тъмна Индия иначе с радост бих се заел със създаване на модели ама какво да се прави - не мога
П.С. Колега ти едно време не се ли беше заел да работиш по ДМВ 18?